Αστιγματισμός | Optical House

skip to main content

Αστιγματισμός

Παιδική ΌρασηΠίνακας Οπτικής ΟξύτηταςΑθλητική ΌρασηΟπτομετρία

Στον Αστιγματισμό τόσο τα μακρινά, όσο και τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται παραμορφωμένα (αν όχι θολά). Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις επειδή η καμπυλότητα του κερατοειδή (πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού) δεν είναι απολύτως συμμετρική, αλλά εμφανίζει διαφορετικές καμπυλότητες σε διαφορετικούς άξονες με αποτέλεσμα η εστίαση των αντικειμένων να μη γίνεται σε ένα σημείο στον αμφιβληστροειδή, αλλά σε δύο διαφορετικά. Στον αστιγματισμό, το είδωλο είναι παραμορφωμένο προς έναν προσανατολισμό (βλ. εικόνα). Συνήθως ο αστιγματισμός συνυπάρχει με μυωπία (μυωπικός αστιγματισμός) ή υπερμετρωπία (υπερμετρωπικός αστιγματισμός).

Η διόρθωσή του αστιγματισμού γίνεται με φακούς (οφθαλμικούς ή φακούς επαφής) διαφορετικής δύναμης σε δύο κύριους άξονες, οι οποίοι ονομάζονται τορικοί (π.χ τορική είναι επιφάνεια μία μπάλλας ράγκπι ή ενός βαρελιού).

φυσιολογική όραση αστιγματική όραση

ένα σημαντικό ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού οφείλεται σε μειωμένη όραση των οδηγών; Μην παίζεται με τη ζωή σας.

23/05/2015

Πως να αποφύγετε τους κινδύνους από τη χρήση των Φακών Επαφής

Για την προφύλαξη της υγείας των ματιών μας και την αποφυγή των κινδύνων από τη χρήση των φακών επαφής είναι απαραίτητο να ακολουθούμε απλούς, αλλά βασικούς κανόνες υγιεινής...

Πως να αποφύγετε τους κινδύνους από τη χρήση των Φακών Επαφής
23/03/2015

Η επέλαση της μυωπίας

H μυωπία έχει εξελιχθεί σε επιδημία στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, με τα ποσοστά εμφάνισής της να ξεπερνούν το 80%. Σημαντικά αυξημένα ποσοστά παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

Η επέλαση της μυωπίας
OnDesign | Web Design - Web Development - Web Hosting