Πλέγμα Amsler: Test Για Εκφύλιση Της Ωχράς Κηλίδας ή Άλλα Προβλήματα Όρασης. | Optical House

skip to main content

Πλέγμα Amsler: Test Για Εκφύλιση Της Ωχράς Κηλίδας ή Άλλα Προβλήματα Όρασης.

Το πλέγμα Amsler είναι ένα εργαλείο των οφθαλμιάτρων προκειμένου να ανιχνεύσουν προβλήματα στην όραση που προκύπτουν είτε από βλάβη στην ωχρά κηλίδα (η κεντρικό περιοχή του αμφιβληστροειδούς) είτε στο οπτικό νεύρο. Η εκφυλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την πιο ευρέως διαδεδομένη βλάβη της ωχράς.

Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει και πρώιμη θεραπεία γεγονός που βοηθά στον περιορισμό ή τουλάχιστον στην επιβράδυνση της απώλειας της όρασης που  βιώνει ο ασθενής.  

Εάν έχετε ιστορικό σε παθήσεις των οφθαλμών ή εκφύλισης της ωχράς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διάγραμμα Amsler στο σπίτι για να παρακολουθείτε την όρασή σας. Σε καμία περίπτωση το διάγραμμα δεν αντικαθιστά τις τακτικές σας επισκέψεις στον οφθαλμίατρο καθώς είναι δυνατόν να αγνοήσετε σημάδια που μόνο ένας εκπαιδευμένος οφθαλμίατρος μπορεί να αξιολογήσει.

Το διάγραμμα που βλέπετε προσεγγίζει τον πίνακα που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι. Θα χρειαστείτε μία πιο ενδελεχή οφθαλμολογική εξέταση προκειμένου να διαγνωστεί βλάβη στην ωχρά κηλίδα.Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλέγμα Amsler

 Αν είστε χρήστης πρεσβυωπικών γυαλιών, είναι απαραίτητο να τα φοράτε κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας. Ανοίξτε και εκτυπώστε το δείγμα του πλέγματος Amsler που σας παρέχουμε σε μορφή PDF . Τοποθετήστε την εικόνα του πλέγματος στη συνήθη απόσταση διαβάσματος.

Καλύψτε το ένα μάτι και επικεντρώστε το βλέμμα σας στην κεντρική κουκκίδα.

Παρατηρήστε εάν:

  •  Υπάρχουν κάποιες γραμμές που φαίνονται κυματιστές, θολές ή παραμορφωμένες; (Όλες οι γραμμές πρέπει να είναι ίσιες, όλες οι τομές να σχηματίζουν ορθές γωνίες και όλα τα τετράγωνα να είναι ισομεγέθη)
  • Υπάρχουν κάποιες περιοχές του πλέγματος που φαίνεται να λείπουν ή να είναι πιο σκούρες;
  • Μπορείτε να δείτε όλες τις γωνίες και τις πλευρές του πλέγματος;
  • Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε και τα δύο μάτια

 

 

Σημαντική Σημείωση: Ενημερώστε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας αν παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω. Μπορείτε να σημειώσετε πάνω στο πλέγμα τις περιοχές που δεν βλέπετε καθαρά και να το δείξετε στην οφθαλμολογική σας εξέταση.

 

ο αριθμός των ατόμων με διαταραχές στην όραση ανέρχεται σε περίπου 285 εκατομμύρια, το 65% των οποίων είναι ηλικίας άνω των 50 ετών; Από αυτούς, 39 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι είναι οι τυφλοί.

10/04/2017

To Optical House σε νέα διεύθυνση !

Από τη Δευτέρα 10 Απριλίου θα μας βρειτε στο Ηράκλειο Κρήτης στην Κατεχάκη 29 ! Στη Ρόδο στην Ηρώων Πολυτεχνείου 20 και στο Helios boutique στην Καρπάθου 27.

To Optical House σε νέα διεύθυνση !
24/10/2016

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης ) 2016

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της Τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου με στόχο να στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης και τις επιπτώσεις του στον πάσχοντα πληθυσμό και τη δημόσια υγεία.

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης ) 2016
OnDesign | Web Design - Web Development - Web Hosting