Εβδομάδα Γλαυκώματος, 10-16 Μαρτίου 2019

Focus On: Glaucoma

Παγκόσμια εβδομάδα Γλαυκώματος έχει ανακηρυχθεί για το 2019 η εβδομάδα από 10 έως 16 Μαρτίου, με σκοπό να στρέψουμε την προσοχή μας στο γλαύκωμα, την 3η αιτία τύφλωσης. Το γλαύκωμα αποτελεί μία σοβαρή πάθηση του οπτικού νεύρου που εμφανίζεται συνήθως στις πρεσβυωπικές ηλικίες και προκαλεί σταδιακή μείωση της όρασης, ενώ συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα στα πρώτα στάδια εκδήλωσής του. Η χρήση «έτοιμων» γυαλιών (από φαρμακεία, μικροπωλητές) εκτός από το ότι δεν εξασφαλίζει πλήρη διόρθωση και ευκρινή όραση, μπορεί να επικαλύψει πιθανές οφθαλμικές παθήσεις και να καθυστερήσει την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπισή τους. 

Το 2015 σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την όρασή τους εξαιτίας του γλαυκώματος και σε 4 εκατομμύρια ασθενείς μειώθηκε σημαντικά η όρασή τους. Οι εκτιμήσεις είναι δυστυχώς δυσοίωνες, καθώςυπολογίζεται ότι σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν κάποιου είδους οφθαλμολογικής θεραπείας λόγω του γλαυκώματος. Σε χώρες με περιορισμένη ή ανύπαρκτη κοινωνική πρόνοια και ιατρική φροντίδα όπως η Αφρική, πολλοί άνθρωποι τυφλώνονται προτού διαγνωστούν με γλαύκωμα.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *