Γυαλιά με γρατζουνιές; Όχι πια!

Κάθε οπτικός έχει έρθει αντιμέτωπος με δυσαρεστημένους πελάτες που παραπονιούνται ότι τα καινούρια τους γυαλιά έχουν αφύσικα πολλές γρατζουνιές και φθορές για το χρονικό διάστημα που τα χρησιμοποιούν. Κάποιες φορές τέτοιου είδους «αστοχίες» πράγματι οφείλονται στο υλικό και την ποιότητα της επίστρωσης αλλά όταν οι οφθαλμικοί φακοί είναι από επώνυμες εταιρείες και συνοδεύονται από κάρτα εγγύησης, περνούν διάφορα στάδια ελέγχου, από την ίδια την εταιρεία, με τελικό αυτό του οπτικού σας και πολύ δύσκολα φτάνουν στον καταναλωτή με φθορές.

Τις περισσότερες φορές είναι οι ίδιοι οι πελάτες που καταστρέφουν τους φακούς τους είτε από ανεπαρκή πληροφόρηση σχετικά με την φροντίδα των γυαλιών τους από τον οπτικό τους είτε επειδή θέωρησαν υπερβολικές τις οδηγίες που τους δόθηκαν από το κατάστημα.

Ποιοί από τους παρακάτω τρόπους καθαρισμού των γυαλιών σας φαίνονται γνωστοί;

1.    Οποιοδήποτε κομμάτι από τα καθημερινά μας ρούχα

Φυσικά και το μακό μας μπλουζάκι ή το πουκάμισό μας ή η φούστα μας  είναι το πιο άμεσο και εύκολο κομμάτι υφάσματος που μπορούμε να βρούμε για να καθαρίσουμε τα γυαλιά μας, είναι όμως και το πιο κατάλληλο; Φυσικά και όχι! Συχνά τα υφάσματα πιο χρησιμοποιούνται στην ένδυση αποτελούνται από ίνες πολύ πιο σκληρές απ’ ότι νοιώθουμε με την αφή μας, με αποτέλεσμα με τη συχνή χρήση να καταστρέφονται οι επιστρώσεις και κατ’ επέκταση και οι οφθαλμικοί μας φακοί.

Επιπλέον, η έκθεση των ρούχων μας στις καθημερινές συνθήκες και ειδικά με την σκόνη της  ατμόσφαιρας οδηγούν στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Επαγγελματίες που εργάζονται σε ακόμα πιο επιβαρυμένα περιβάλλοντα όπως για παράδειγμα οικοδόμοι, αρχιτέκτονες, χημικοί κ.α. πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί.

2.    Σαπουνάκι ή απορρυπαντικό πιάτων

Κάθε φορά που κάποιος πελάτης «ομολογεί» ότι παρά τις οδηγίες μας έπλενε τα καινούρια του γυαλιά με κάποιο είδος σαπουνιού,  η συνήθης δικαιολογία είναι ότι δεν καθαρίζουν ικανοποιητικά με άλλο τρόπο και επιπλέον το σαπουνάκι ήταν «μαλακό».

Στην πραγματικότητα, και το πιο αθώο σαπούνι όπως είναι το χειροποίητο από καθαρό ελαιόλαδο, έχει πολύ βασικό ph (από 8-12 μονάδες) και κάθε άλλο παρά μαλακό είναι για τις επιστρώσεις μας. Ακόμα πιο ισχυρό είναι το απορρυπαντικό πιάτων, γεγονός απόλυτα λογικό καθώς σε αυτό το υψηλό ph οφείλεται η ισχυρή τους δράση κατά των λεκέδων των πιάτων μας, όχι των οργανικών φακών μας!

 

3.    Οινόπνευμα

Ότι πιο ακατάλληλο για τους φακούς μας. Ας αναλογιστούμε γιατί οι περισσότερες κρέμες περιποίησης προσώπου και σώματος καθώς και όλα τα προϊόντα παιδικής φροντίδας αναγράφουν με μεγάλα κεφαλαία γράμματα «Δεν περιέχει οινόπνευμα». Η αιθυλική αλκοόλη (όπως είναι η χημική ονομασία του οινοπνεύματος) είναι πολύ επιθετική με τα βακτηρίδια, εξολοθρεύοντάς τα και γι’ αυτό είναι το πρώτο αντισηπτικό που θα πάρουμε από το φαρμακείο μας αλλά το ίδιο επιθετική είναι και με τις επιστρώσεις των φακών μας, διαλύοντάς τις στην κυριολεξία με αποτέλεσμα όμοιο με την παρακάτω εικόνα.

Φυσικά και κάθε προϊόν που περιέχει οινόπνευμα (υγρά πανάκια καθαρισμού γυαλιών, λακ μαλλιών, κολώνια) έχει τις ίδιες καταστρεπτικές συνέπειες στα γυαλιά και την ποιότητα της όρασής σας φυσικά.

Για τον σωστό καθαρισμό των γυαλιών σας χρησιμοποιείτε πάντα το κατάλληλο πανάκι καθαρισμού με microfiber, το οποίο μπορείτε να προμηθευθείτε από τον οπτικό σας. Τα ειδικά αυτά πανάκια μπορείτε άφοβα να τα πλένετε στο πλυντήριο και να ζητάτε νέα από τον οπτικό σας, όταν αυτά φθαρούν.

Αν το πανάκι δεν βρίσκεται μέσα στη θήκη των γυαλιών σας, προστατευμένο από τις σκόνες θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα υφάσματα των ρούχων μας. Κρατάμε πάντα το πανάκι μέσα στη θήκη και το ίδιο κάνουμε και με τα γυαλιά μας όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.

Τα πλένουμε μόνο με νερό, προστατεύοντας τους βραχίονες όσο μπορούμε καλύτερα αν αυτοί είναι μεταλλικοί και σκουπίζοντας επιμελώς όλα τα μέρη του σκελετού για να μην σκουριάσουν ή καταστραφούν. Ειδικά αν φοράμε τα γυαλιά μας στη θάλασσα ή την πισίνα, ξεπλένουμε με άφθονο νερό πρώτα ώστε να φύγουν υπολείμματα αλατιού και χλωρίου, παράγοντες επιβαρυντικοί για γρατζουνιές.

Οι νοικοκυρές ή οι επαγγελματίες της εστίασης όπως οι σεφ, που περνούν πολλές ώρες στην κουζίνα και πάνω από σκεύη και υψηλές θερμοκρασίες, οφείλουν να δείχνουν περισσότερη προσοχή καθώς οι επιστρώσεις των φακών τους δεν έχουν μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες όπως αυτές των ατμών. Πρέπει να κρατούν το πρόσωπό τους μακρυά από την άμεση έκθεσή του σε ατμούς ή σε λάμπες που αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής των γυαλιών τους και να απολαμβάνουν την ποιότητα της όρασης που μπορούν να έχουν.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (11η Δεκεμβρίου)

Ο ρόλος της όρασης σε κάθε πτυχή της ζωής των παιδιών μας είναι δεδομένος. Η όραση είναι θεμελιώδης για τόσες πολλές, καθημερινές και σημαντικές εκφάνσεις της ανάπτυξής τους από νεογνά που η όρασή τους περιορίζεται σε απλή αναγνώριση προσώπων, μορφών και σχημάτων, στο νηπιακό στάδιο που πλέον ξεκινάει το στάδιο της μάθησης και της ανάγνωσης. Το χρονικό διάστημα από 7 έως 10 ετών αποτελεί την κρισιμότερη περίοδο στην ομαλή ανάπτυξη του οπτικού συστήματος του παιδιού μας. Στο διάστημα αυτό αναπτύσσονται όλες οι νεωρωνικές συνδέσεις μεταξύ ματιών και εγκεφάλου, το ατελές και υπερμετρωπικό σύστημα των βρεφών ωριμάζει και ο εγκέφαλος τους μαθαίνει να βλέπει. Αυτός είναι και ο λόγος που η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμικών προβλημάτων του παιδιού είναι τόσο κρίσιμη σε αυτές τις ηλικίες.

Τα διαθλαστικά σφάλματα δηλαδή η μυωπία, υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός αποτελούν τα πιο συνήθη και εύκολα αναγνωρίσιμα και αντιμετωπίσιμα προβλήματα του παιδικού οπτικού συστήματος. Οφείλονται στο μέγεθος του οφθαλμού ή σε ατέλειες τους κερατοειδούς και μπορούν εύκολα να διορθωθούν με γυαλιά ή φακούς επαφής. Συνήθη συμπτώματα αποτελούν οι συχνοί πονοκέφαλοι, το διπλό είδωλο και η θολή όραση ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια νέα πολλά υποσχόμενη μέθοδος ειδικά για την διόρθωση της μυωπίας αποτελεί και η ορθοκερατολογία, δηλαδή η χρήση κατάλληλων φακών μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

worldchildrensday2017-b

Η αμβλυωπία είναι συχνότερα γνωστή και ως «τεμπέλικο μάτι» και αποτελεί μια πιο ύπουλη οπτική διαταρραχή. Μπορεί να οφείλεται είτε σε μεγάλη διαφορά διαθλαστικού σφάλματος ανάμεσα στα δύο μάτια (ανισομετρωπίας) είτε σε υψηλές διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) είτε σε στραβισμό είτε τέλος σε παθήσεις που εμποδίζουν στο οπτικό ερέθισμα να επεξεργαστεί καταλλήλως, όπως ο καταρράκτης. Αν οφείλεται σε στραβισμό είναι ευκολότερο να γίνει αντιληπτεί από τους γονείς και να διαγνωστεί από τον οφθαλμίατρο. Στις άλλες δύο περιπτώσεις ωστόσο δεν είναι το ίδιο φανερή η δυσλειτουργία της όρασης με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη σωστή θεραπεία.

Η μη ευθυγράμμιση των ματιών ή αλλιώς ο στραβισμός αποτελεί ακόμα ένα συχνό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ώστα να μην οδηγήσει σε αμβλυωπία όπως προαναφέραμε. Τα γυαλιά, ειδικές ασκήσεις και η χειρουργική επέμβαση αποτελούν τους συνήθεις τρόπους αντιμετώπισής του, αν και νέες μέθοδοι είναι πια διαθέσιμες.

Πολύ συχνό φαινόμενο αποτελεί και ο αποκλεισμός του δακρυικού αγωγού οδηγώντας σε λοιμώξεις. Παρατηρείται συνήθως στα βρέφη και στην συντριπτική του πλειοψηφία θεραπεύεται χωρίς κάποια ιδιαίτερη αγωγή, απλά και μόνο με την ανάπτυξη του προσώπου του παιδιού και την ωρίμανση της ανατομίας του. Ωστόσο, μπορούμε να βοηθήσουμε κάνοντας απαλό μασάζ στην εσωτερική γωνία του οφθαλμού, ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία διάνοιξης του αγωγού.

Τέλος, η επιπεφυκίτιδα (ιογενής ή βακτηριακή) αποτελεί ακόμα μια γνωστή και εύκολα αντιμετωπίσιμη πάθηση των οφθαλμών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποτελεί φλεγμονή στο εσωτερικό του βλεφάρου και εκδηλώνεται από αίσθηση κνησμού και καψίματος, από ερυθρότητα και αυξημένες εκκρίσεις στον οφθαλμό. Συνήθως αντιμέτωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή (σταγόνες ή αλοιφή) και λόγω της μεταδοτικότητάς της πρέπει να δίνουμε σημασία στην υγιεινή και την καθαριότητα ώστε να μην μολυνθούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Ακόμα και αν δεν έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μην αμελείτε τον έλεγχο της όρασης του παιδιού σας. Είναι το ίδιο σημαντικό όσο και η επίσκεψη στον παιδίατρο για την αξιολόγηση της ανάπτυξης και της υγείας του ώστε να μπορεί να έχει ως ενήλικας λειτουργική όραση.

Συμβουλές στη χρήση φακών επαφής σε μεγάλες πτήσεις

Κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων, χρονικής διάρκειας πέραν των τριών ωρών, εμφανίζονται συχνά από τους επιβάτες συμπτώματα προσωρινής δυσφορίας σχετικά με την όρασή τους, ερυθρότητας των ματιών και ξηροφθαλμίας (Nagda and Hodgson,2001; Muhm et al., 2007). Τα παραπάνω συμπτώματα ποικίλουν από επιβάτη σε επιβάτη  και η σοβαρότητά τους επιβαρύνεται από εξατομικευμένα χαρακτηριστικά όπως την χρήση φακών επαφής, τις παθήσεις της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς, την υπάρχουσα ξηροφθαλμία, τις αλλεργίες, τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και το είδος της εργασίας στο περιβάλλον του αεροσκάφους, όπως για παράδειγμα την έντονη ενασχόληση των επιβατών με φορητό υπολογιστή ή άλλες συσκευές στον περιορισμένο χώρο της θέσης τους, που απαιτεί εργασία σε αρκετά κοντινή απόσταση.

Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στους θαλάμους επιβατών των εμπορικών αεροσκαφών, έχει μελετηθεί εκτενώς, επιβεβαιώνοντας οτι οι επιβάτες και το πλήρωμα (αεροσυνοδοί, πιλότοι) είναι εκτεθειμένοι σε μειωμένη ατομοσφαιρική πίεση, μειωμένη διαθεσιμότητα οξυγόνου, μειωμένη υγρασία και εξαιρετικά ξηρό αέρα (DeHart, 2003; Backman and Haghighat, 2000). Σε ένα αεροσκάφος, η σχετική υγρασία, ο παράγοντας που επηρεάζει την ξηρότητα του χώρου εμφανίζεται εξαιρετικά χαμηλή (5-25% ) σε σχέση με τους κλιματιζόμενους χώρους (40-70%). Η διαφορά αυτή είναι αναπόφευκτη αφενός λόγω της έλλειψης του υγρού στοιχείου στα μεγάλα υψόμετρα, αφετέρου γιατί κάθε προσπάθεια εφύγρανσης του χώρου θα προκαλούσε αύξηση του βάρους του αεροσκάφους και κίνδυνο διάβρωσης του κελύφους του, συνεπώς αυξημένο κόστος πτήσης και συντήρησης.

Οι παρακάτω απλές συμβουλές μπορούν να ανακουφίσουν τους χρήστες φακών επαφής στη διάρκεια της παραμονής τους στο θάλαμο επιβατών, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μεγάλες ή νυχτερινές πτήσεις.

1. Διατηρήστε τα μάτια σας ενυδατωμένα! Εφοδιαστείτε με καλής ποιότητας οφθαλμικές σταγόνες ενυδάτωσης και λίπανσης χωρίς συντηρητικά, οι οποίες εφόσον είναι εγκεκριμένες για χρήση με φακούς επαφής θα προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στη διάρκεια της πτήσης, αντισταθμίζοντας την απώλεια δακρύων που προκαλεί η ξηρή ατμόσφαιρα του αεροπλάνου. Προτιμήστε τη συσκευασία σε μονο-δόσεις που διαθέτουν οι κατασκευαστές ώστε να μεταφέρετε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα που θα χρειαστείτε για το ταξίδι σας.

2. Καθαρίσετε επιμελώς τους φακούς επαφής σας πριν την πτήση ή φορέστε ένα νέο ζευγάρι. Αν είστε χρήστης 15θήμερων ή μηνιαίων φακών επαφής θυμηθείτε να έχετε θήκη και υγρό καθαρισμού στη χειραποσκευή σας σε περίπτωση που χρειαστεί να τοποθετήσετε ή να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας ή αν χαθεί η βαλίτσα που έχετε παραδόσει. Ζητήστε απο τον οπτομέτρη σας μια συσκευασία ταξιδίου (starter pack) ώστε να μην υπερβείτε τα επιτρεπτά όρια μεταφοράς υγρών. Προσοχή! Μην επιχειρείτε να μεταφέρετε μόνοι σας υγρό καθαρισμού σε μικρότερη συσκευασία καθώς οι πιθανότητες μόλυνσης μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή οφθαλμική λοίμωξη.

3. Προτιμήστε ημερήσιους φακούς επαφής στην πτήση και τα ταξίδια σας γενικότερα, εφόσον η συνταγή σας το επιτρέπει. Θα έχετε ένα νέο ζεύγος φακών επαφής κάθε μέρα και θα απαλλαγείτε από τη φροντίδα της θήκης και τη μεταφορά υγρών καθαρισμού στο ταξίδι. Ας μην ξεχνάμε οτι οι ημερήσιοι φακοί επαφής εκτός απο την ευχρηστία τους συμβάλουν στη μέγιστη υγιεινή των ματιών.

4. Προστατέψτε τα μάτια σας απο τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, εξαιρετικά έντονη σε μεγάλα υψόμετρα, έχοντας μαζί σας ένα ζεύγος γυαλιών ηλίου, ιδανικά με εσωτερικές επιστρώσεις και πολωτικά φίλτρα. Ακόμα και αν οι φακοί επαφής σας έχουν κατασκευαστεί με τεχνολογία ενσωμάτωσης φίλτρου ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV blocking) η συνδυαστική τους χρήση με ένα ζεύγος γυαλιών ηλίου αποτελεί την καλύτερη προστασία των ματιών και της γύρω περιοχής.

5. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της πτήσης. Ακόμα και μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να αυξήσει και να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ξηροφθαλμία (Kim et al.,2012).

6. Αποφύγετε τις οθόνες. Η παρατεταμένη έκθεση σε ηλεκτρονικές οθόνες σε κοντινή απόσταση, όπως συμβαίνει με τις τηλεοράσεις του αεροσκάφους ή τη χρήση των διαδραστικών συσκευών (smartphone, tablet), οδηγεί σε κόπωση των ματιών, πονοκεφάλους, θολή όραση και ξηροφθαλμία λόγω της μείωσης του ρυθμού βλεφαρισμών και της έκθεσης του κερατοειδή στην πρωτεύουσα βλεμματική θέση (Roselfield, 2011). Οι εκούσιοι βλεφαρισμοί σε συνδυασμό με οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να ανακουφίσουν τα παραπάνω συμπτώματα που επιδεινώνονται στο ξηρό περιβάλλον του αεροσκάφους. Προτιμήστε να ακούσετε μουσική ή να χαλαρώσετε με κλειστά μάτια.

7. Φορέστε γυαλιά οράσεως στη διάρκεια της πτήσης για μεγαλύτερη ευκολία και άνεση, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να κοιμηθείτε. Αν είναι μεγάλου μεγέθους, θα προστατεύσουν καλύτερα απο την ξηρότητα της κλιματιζόμενης καμπίνας.

 

Για τους χρήστες φακών επαφής με κερατόκωνο ή παρεμφερείς παθήσεις του κερατοειδή θα ήταν σκόπιμο να προστεθούν ορισμένες στρατηγικές που θα ανακουφίσουν περαιτέρω απο συμπτώματα ξηρότητας και ερεθισμού.

 1. Αν σας έχει χορηγηθεί συνδυαστική χρήση μαλακών και σκληρών κερατοκωνικών φακών επαφής, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε τους δεύτερους στη διάρκεια της πτήσης. Λόγω της σκληρότητάς του υλικού και της μηδαμινής περιεκτικότητας σε νερό, δεν αφυδατώνονται οπότε διατηρoύν τα οπτικά τους χαρακτηριστικά και την ευκρίνεια στην όραση. Ακόμα, λόγω της αυξημένης ανταλλαγής δακρύων κάτω απο την επιφάνειά τους (Polse, 1979; McNamara et al., 1999) ενισχύουν τη συνεχή οξυγόνωση, ενυδάτωση και λίπανση του κερατοειδούς.

 

 1. Εφόσον υποφέρετε απο αλλεργίες, θυμηθείτε να εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα φάρμακα που θα ανακουφίσουν απο συμπτώματα δακρύρροιας, κνησμού ή πρηξίματος στη διάρκεια της πτήσης. Αν πρόκειται να μεταφέρετε υγρά καθαρισμού, σταγόνες ή φάρμακα μεγαλύτερης ποσότητας απο αυτή που προβλέπεται απο την αεροπορική σας εταιρεία, φροντίστε να  να έχετε μαζί σας πρόσφατη βεβαίωση απο τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.

 

 1. Αποφύγετε τις ζεστές πετσέτες που σας προσφέρουν στο αεροσκάφος. Αντί αυτού, ζητήστε μια κρύα και υγρή πετσέτα την οποία μπορείτε να τοποθετείτε κάθες λίγες ώρες στα μάτια σας έχοντάς τα κλειστά. Η διαδικασία θα βοηθήσει στη ρύθμιση της φλεγμονής που μπορεί να προκαλέσει η ξηρότητα είτε η αλλεργία, βοηθώντας σας να αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών, εξαιρετικά συνηθισμένη συνήθεια των χρηστών με κερατόκωνο.

Σχεδιάζοντας το επόμενο μεγάλο αεροπορικό ταξίδι, επαγγελματικό είτε αναψυχής, κάθε χρήστης φακών επαφής θα πρέπει να επιβεβαιώσει οτι έχει τα απαραίτητα προϊόντα για την φροντίδα και την υγιεινή των ματιών στη διάρκεια της πτήσης. Επίσης, μια πρόσφατη συνταγή γυαλιών ή φακών επαφής, θα διευκολύνει τον οπτομέτρη στον τόπο προορισμού σε περίπτωση ανάγκης.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα, για μια ασφαλή πτήση με τους φακούς επαφής σας!

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Backman H, Haghighat F. Air quality and ocular discomfort aboard commercial aircraft. Optometry. 2000 Oct;71(10):653-6.
 2. DeHart RL. Health issues of air travel. Annu Rev Public Health. 2003;24:133-51.
 3. Kim, Joo Hyun et al. Oral Alcohol Administration Disturbs Tear Film and Ocular Surface. Ophthalmology. 2012 May;119(5):965-71
 4. McNamara NA, Polse KA, Brand RJ, Graham AD, Chan JS, McKenney CD. Tear mixing under a soft contact lens: effects of lens diameter. Am J Ophthalmol. 1999 Jun;127(6):659-65.
 5. Muhm JM, Rock PB, McMullin DL, Jones SP, Lu IL, Eilers KD, Space DR, McMullen A. Effect of aircraft-cabin altitude on passenger discomfort. N Engl J Med. 2007 Jul 5;357(1):18-27.
 6. Nagda NL, Hodgson M. Low relative humidity and aircraft cabin air quality. Indoor Air. 2001 Sep;11(3):200-14.
 7. Polse KA. Tear flow under hydrogel contact lenses. Invest Ophthalmol Vis Sci. 1979 Apr;18(4):409-13.
 8. Rosenfield M. Computer vision syndrome: a review of ocular causes and potential treatments. Ophthalmic Physiol Opt 2011, 31, 502–515
 9. Vajdic C, Holden BA, Sweeney DF, Cornish RM. The frequency of ocular symptoms during spectacle and daily soft and rigid contact lens wear. Optom Vis Sci. 1999 Oct;76(10):705-11.

Ηλιακή ακτινοβολία και προστασία με γυαλιά ηλίου


Ήλιος και υπεριώδη ακτινοβολία

Ο ήλιος, ειδικά στην χώρα μας, αποτελεί πηγή ζωής και ενέργειας, εμπλουτίζοντας τον οπτικό μας κόσμο με χρώματα και σημαντικές αισθητικές εμπειρίες. Εκτός όμως από το «ορατό» μέρος του φάσματός του, που ενεργοποιεί την αντίληψη της όρασης, και κυρίως τη χρωματική όραση, ο ήλιος εκπέμπει τόσο υπέρυθρη ακτινοβολία (infrared-IR), υπεύθυνη για τη θερμότητα, όσο και υπεριώδη ακτινοβολία (Ultraviolet-UV), η οποία δεν είναι ορατή, ωστόσο σε πολύ υψηλή ένταση είναι πιθανόν να γίνει. Ένα σημαντικό μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA) δε φτάνει στην επιφάνεια της γης, γιατί απορροφάται πλήρως από το προστατευτικό φράγμα του ατμοσφαιρικού όζοντος στην ανώτερη ατμόσφαιρα που επίσης εξασθενεί και την ακτινοβολία UVΒ.

Τα επίπεδα έκθεσης των οφθαλμών στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVB, UVC) εξαρτώνται από τοπικούς και εποχιακούς παράγοντες. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι όταν ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα, η απορρόφηση και η σκέδαση είναι πολύ μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα πολύ λιγότερη UVB να φτάνει στο έδαφος. Για αυτό το λόγο στην Ελλάδα, ειδικά κατά το θερινό ηλιοστάσιο, η έκθεση σε UVB είναι πολύ μεγαλύτερη (κατά 10 περίπου φορές) το μεσημέρι σε σχέση με το απόγευμα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα σύννεφα προκαλούν ασθενέστερη απορρόφηση της ακτινοβολίας σε χαμηλά σε σχέση με υψηλά μήκη κύματος, με αποτέλεσμα τα επίπεδα UVB να παραμένουν σχετικά υψηλά, ακόμη και όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος.

Η ακτινοβολία πριν φθάσει στον αμφιβληστροειδή, στον νευρωνικό χιτώνα των οφθαλμών μας, και «ενεργοποιήσει» τους φωτοϋποδοχείς, σκεδάζεται από τα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου (σχήμα βλέφαρα, βλεφαρίδες, θέση των ματιών) ενώ απορροφάται (φιλτράρεται) από τις δομές του οφθαλμού, όπως την δακρυϊκή στιβάδα, τον κερατοειδή χιτώνα, τον κρυσταλλοειδή φακό (που περιέχει χρωστικές ουσίες που απορροφούν την πλειοψηφία των φωτονίων της υπεριώδους), και τη χρωστική της ωχράς. Αν και η εκλεκτική απορρόφηση των φωτονίων με υψηλή ενέργεια προστατεύει τον αμφιβληστροειδή, μια μικρή ποσότητα UVA ακτινοβολίας ίσως φτάνει στον αμφιβληστροειδή, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες όπου ο κρυσταλλοειδής φακός εμφανίζει αυξημένη διαπερατότητα και η κόρη του οφθαλμού είναι σχετικά μεγάλη, επιτρέποντας την είσοδο περισσότερου φωτός.

Ως αποτέλεσμα, η μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία συσχετίζεται με μια σειρά από οφθαλμικές παθήσεις, όπως την εμφάνιση πρώιμου καταρράκτη, ενώ είναι πιθανό να προκαλέσει καλοήθη εξογκώματα στην οφθαλμική περιοχή, καρκίνο των βλεφάρων και της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια και φωτοκερατίτιδα (προσωρινό αλλά επώδυνο έγκαυμα τoυ πρόσθιoυ χιτώνα του οφθαλμού, του κερατοειδή), ενώ αποτελεί σήμερα και παράγοντα κινδύνου για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η έννοια της «προστασίας» στα γυαλιά ηλίου

Είναι προφανές ότι για την πλήρη προστασία του οφθαλμού από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών ηλίου με κατάλληλους φακούς που ιδανικά θα απορροφούσαν όλη την υπεριώδη και την υπέρυθρη ακτινοβολία και θα άφηναν να διαπεράσει ένα ποσοστό του ορατού φάσματος, ανάλογα με τα επίπεδα περιβαλλοντικών αναγκών (Plainis and Feloni, 2015). Φακοί με εκλεκτικά επίπεδα απορρόφησης προϋποθέτουν τη χρήση αρκετών φίλτρων, είναι σχετικά δαπανηροί αλλά προσφέρουν τη βέλτιστη προστασία, εξασφαλίζοντας μία σειρά από αναγκαίες προϋποθέσεις, όπως:

I. να μειώνουν ικανοποιητικά το ορατό φως ώστε να περιορίζεται αισθητά η δυσφορία στην αντηλιά

II. να φιλτράρουν πλήρως την υπεριώδη ακτινοβολία που εισέρχεται στον οφθαλμό, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης από πλάγιες κατευθύνσεις, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα με αυξημένη ένταση ηλιακής ακτινοβολίας

III. να είναι απαλλαγμένοι από οπτικές παραμορφώσεις ώστε να μην επηρεάζουν την ευκρίνεια της όρασης, προκαλώντας δυσφορία.

IV. να είναι απαλλαγμένοι από πρισματική ισχύ, καθώς η ύπαρξή της θα μπορούσε να προκαλέσει λανθασμένη εκτίμηση αποστάσεων, διπλωπία ή ζαλάδα.

V. να έχουν πολωτικούς φακούς, σε συνθήκες που απαιτείται εξασθένηση της εκθαμβωτικής αντανάκλασης που προκαλείται από οριζόντιες επιφάνειες (θάλασσα, χιόνι).

VI.  να μην έχουν υπερβολική σκουρότητα: Είναι γνωστό ότι οι υπερβολικά σκουρόχρωμοι φακοί είναι επικίνδυνοι κατά τη διάρκεια της οδήγησης καθώς περιορίζουν την ικανότητα του οδηγού να διακρίνει τα αντικείμενα στη συννεφιά και στη σκιά, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων αποστάσεων σε τούνελ. Φακοί ηλίου με διαβάθμιση σκουρότητας (degrade) ή φωτοχρωμικοί φακοί (που αλλάζουν σκουρότητα ανάλογα με την ποσότητα φωτός) μπορούν να διευκολύνουν την όραση και τις αντιδράσεις του οδηγού.

VII. να μην εισάγουν δευτερεύοντες κινδύνους που παρεμποδίζουν την άνεση στην όραση ή προκαλούν κάποιο τραυματισμό εξαιτίας του σχεδιασμού τους. Οι φακοί οφείλουν να είναι ανθεκτικοί ώστε να αποκλείονται κίνδυνοι που προκαλούνται με τη φθορά ή την καταστροφή τους. Ο σχεδιασμός των γυαλιών πρέπει να είναι κατάλληλος και απαλλαγμένος από προεξοχές και αιχμηρές γωνίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμό ή ενόχληση.

 

Είναι ασφαλή τα γυαλιά ηλίου με πιστοποίηση CE?

Ο μέσος καταναλωτής σε πολλές περιπτώσεις, λόγω έλλειψης ενημέρωσης, επιλέγει ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου, όπως αγοράζει και ένα αξεσουάρ μόδας. Δίνει έμφαση περισσότερο στην εμφάνιση, παρά στη λειτουργικότητα και την προστασία που μας παρέχουν τα γυαλιά ηλίου. Η πλειοψηφία των χρηστών γυαλιών ηλίου, άρα και του αγοραστικού κοινού, έχει την πεποίθηση ότι όλα τα γυαλιά ηλίου που φέρουν πιστοποίηση CE είναι ασφαλή (European Standard ΕΝ 1836, 2005). Δυστυχώς, όμως, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να συναντάμε περιπτώσεις όπου τα γυαλιά αν και κατασκευασμένα «σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές», δεν είναι ασφαλή, γιατί απλά ο έλεγχος απόδοσης των γυαλιών ηλίου με πιστοποίηση CE στην Ευρώπη ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός – η βιομηχανία γυαλιών ηλίου είναι αυτοελεγχόμενη.

Μία πρόσφατη έρευνα (Dain et al, 2010), από το Εργαστήριο Οπτικής και Ραδιομετρίας (ORLAB) στην Αυστραλία παρουσίασε αποτελέσματα αξιολόγησης της απόδοσης 646 γυαλιών ηλίου με πιστοποίηση CE στην Αυστραλιανή βιομηχανία γυαλιών ηλίου, όπου είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τη συμμόρφωσή της με το υποχρεωτικό πρότυπο ασφαλείας καταναλωτικών προϊόντων. Από τις μετρήσεις προέκυψε ότι το 17.3% των γυαλιών δεν πληρούσε τις απαιτούμενες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ενώ το 3.3% τις πληρούσε οριακά. Σε σχέση με τις αιτίες «αποτυχίας» της ποιότητας των φακών, η βασικότερη  φαίνεται να είναι η σφαιρική διαθλαστική ισχύ, αξιολογηθείσα σε συγκεκριμένη θέση εφαρμογής του σκελετού στο πρόσωπο (όπως φοράει συνήθως ο χρήστης τα γυαλιά ηλίου) γεγονός το οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνει και οποιαδήποτε κλίση του σκελετού άρα και των φακών. Επίσης μερικά ηλίου εμφάνισαν ελαττώματα του υλικού του φακού, σφάλματα στην ευθυγράμμιση της πόλωσης, εκτεταμένο πρίσμα, υπερβολική κυλινδρική διοπτρική ισχύ, υπερβάλλουσα διαπερατότητα στο υπεριώδες (σε σχέση με την απαιτούμενη) και διαφορά διαπερατότητας μεταξύ των φακών (με διαβάθμιση σκουρότητας).

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, είναι γεγονός ότι ένα ποσοστό περίπου 20% σε γυαλιά ηλίου δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις καταλληλότητας, ασφάλειας και προστασίας. Η εμφάνιση, επομένως, του πιστοποιημένου σήματος CE σε αρκετά γυαλιά ηλίου δεν είναι συνώνυμη με την ποιότητα, ούτε με την “προστασία” κ “ασφάλεια”, ενώ είναι αναμενόμενο φτηνότεροι φακοί να παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα «αστοχιών». Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην ελληνική αγορά πολλές φορές στο παρελθόν έχουν κάνει την εμφάνιση εκατοντάδες χιλιάδες γυαλιά ηλίου με πλαστή πιστοποίηση CE !

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι o καταναλωτής πρέπει να είναι ενήμερος σχετικά με τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας και να επιλέγει γυαλιά ηλίου από επαγγελματίες Οπτικούς που διαθέτουν σκελετούς με φακούς που πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας και προστασίας, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε διοπτροφόρου.

Εξασφαλίστε ποιοτική όραση ακόμα και στις χιονοδρομικές πίστες.

Είναι γνωστή η δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην όραση επισκέπτες χιονοδρομικών κέντρων και αθλητές χειμερινών αθλημάτων λόγω των ανακλάσεων του ηλίου στο χιόνι αλλά και εξαιτίας του μειωμένου contrast σε ένα τέτοιο απαιτητικό για τα μάτια μας περιβάλλον. Ωστόσο με τη σωστή καθοδήγηση από τον οπτικό μας και την επιλογή κατάλληλων γυαλιών μπορούμε όχι μόνο να βελτιώσουμε τις αθλητικές μας επιδόσεις αλλά και να χαρούμε με άνεση και ασφάλεια τις διακοπές μας στο χιόνι.

Κάθε ανάγκη μας για ποιοτική όραση μπορεί και πρέπει να καλυφθεί με την κατάλληλη επιλογή σκελετού και κυρίως οφθαλμικών φακών. Περιβάλλοντα όπως ένα χιονισμένο τοπίο ή μια χιονοδρομική πίστα χρειάζονται εξειδικευμένα γυαλιά ηλίου κυρίως λόγω των αυξημένων επιπέδων της υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας. Τα επίπεδα της UV έχουν μετρηθεί έως και δύο φορές υψηλότερα σε χιονοδρομικές πίστες σε σχέση με κάποια αστική περιοχή. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι κυρίως δύο:

 • Το υψόμετρο. Όσο πιο ψηλά από το επίπεδο της θάλασσας βρισκόμαστε τόσο πιο εκτεθειμένοι στην υπεριώδη ακτινοβολία είμαστε, καθώς σε μεγάλα ύψη η ατμόσφαιρα είναι πιο αραιή με αποτέλεσμα να μειώνονται σωματίδια που απορροφούν μέρος της UV. Επιπλέον, σε μεγάλα ύψη μειώνονται τα σύννεφα που απορροφούν ή σκεδάζουν μέρος της UV.
 • Η επιφάνεια. Όσο πιο λεία η επιφάνεια, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό ανάκλασης της UV ακτινοβολίας. Τραχειές επιφάνειες όπως χώμα και γρασίδι ανακλούν ελάχιστα την UV, ενώ λείες επιφάνειες όπως το χιόνι ανακλούν έως και 85% των ηλιακών ακτίνων.

ski-goggles-1

Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, είναι εξαιρετικά σημαντική η χρήση γυαλιών με κατάλληλα φίλτρα ανάκλασης και απορρόφησης της UV. Σε διαφορετική περίπτωση αυξάνονται οι πιθανότητες εγκαύματος του κερατοειδούς (φωτοκερατίτιδα). Η πιο διαδεδομένη βλάβη του αμφιβληστροειδούς, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχει επίσης συνδεθεί άμεσα με την μακροχρόνια έκθεση των οφθαλμών στην ηλιακή και πιο συγκεκριμένη την UV ακτινοβολία.

Τέλος, η χρήση γυαλιών μπορεί να προστατεύσει τα μάτια μας και από ενδεχόμενο τραυματισμό τους λόγω πρόσκρουσης ή επαφής τους με αντικείμενα εξοπλισμού για σκι όπως μπαστούνια (poles) σκι.

Οι ανάγκες για βέλτιστη όραση ενός αθλητή σκι είναι αυξημένες, κυρίως λόγω της άμεσης αντίδρασης κατάστασης κινδύνου και λήψης σωστών αποφάσεων. Οι εικόνες του περιβάλλοντος του αθλητή δεν είναι πλέον στατικές αλλά «δυναμικές», αλλάζουν συνεχώς, για αυτό και κάθε αντίδραση θα πρέπει να είναι σωστή και γρήγορη και αυτό απαιτεί υψηλή οξύτητα, ευαισθησία αντίθεσης αντίληψη βάθους (στερεοσκοπική όραση). Οι τρεις παραπάνω παράγοντες απόδοσης της όρασης είναι δυνατόν να βελτιστοποιηθούν με τον συνδυασμό της σωστής διάθλασης και της χρήσης των κατάλληλων φίλτρων.

 

Ποιές επιλογές έχουμε για να βελτιώσουμε τις αθλητικές μας επιδόσεις ή απλά να ευχαριστηθούμε με ασφάλεια τις χειμερινές μας διακοπές στο χιόνι;

 Γυαλιά Οράσεως

ski-sunglassesΣε κάθε εξειδικευμένο κατάστημα οπτικών μπορούμε να βρούμε κατάλληλα γυαλιά οράσεως για τις αθλητικές μας δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου και των χειμερινών αθλημάτων. Συνήθως, τοποθετούνται σε ειδικές μάσκες, οφθαλμικοί φακοί με την διάθλαση μας και τα κατάλληλα, για την UV ακτινοβολία, φίλτρα κι επιστρώσεις. Τα προτεινόμενα φίλτρα διαφέρουν ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού. Όταν η πηγή του φωτός βρίσκεται μπροστά από το αντικείμενο, το contrast είναι φτωχό και για το λόγο αυτό τοποθετούνται φίλτρα στο φάσμα του κίτρινου ή του κόκκινου. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται το contrast και διαφαίνονται οι λεπτομέρειες του αντικειμένου. Σε συνθήκες έντονου φωτισμού συνήθως επιλέγουμε φίλτρα στις αποχρώσεις του γκρι τα προσδίδουν μια πιο φυσική αναπαράσταση του περιβάλλοντος, γιατί απορροφούν όλα τα μήκη κύματος, ενώ η χρήση «καθρέφτη» βοηθά στην ανάκλαση σημαντικής ποσότητας φωτός.

Φακοί Επαφής

Το πιο σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αθλητές του σκι που χρησιμοποιούν φακούς επαφής αποτελεί η ταχύτερη αφυδάτωση των οφθαλμών τους. Προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε την οξυγόνωση των οφθαλμών χρειαζόμαστε φακούς επαφής υδρογέλης με τουλάχιστον 70% νερό. Ωστόσο λόγω της ταχύτερης αφυδάτωσης σε μεγάλα υψόμετρα οι συγκεκριμένοι φακοί δεν έχουν τις αναμενόμενες επιδόσεις και πολύ συχνά αθλητές του σκι αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηρότητας. Αντίθετα, οι νεότερης γενιάς φακοί σιλικόνης-υδρογέλης  ανταποκρίνονται άριστα σε τόσο απαιτητικές συνθήκες, ακόμα και σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηρότητας των οφθαλμών τους.

Όσον αφορά το είδος των φακών επαφής, οι περισσότεροι αθλητές προτιμούν ημερήσιας αντικατάστασης καθώς έτσι απολαμβάνουν όλα τα προνόμια που τους προσφέρει η χρήση ενός νέου φακού καθημερινά στα μάτια τους, όπως άνεση και βέλτιστη όραση.

Συνδυασμοί

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν αθλητικά γυαλιά σκι χωρίς διόρθωση στους φακούς σε συνδυασμό με τη χρήση φακών επαφής. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση, οι οφθαλμικοί φακοί των γυαλιών πρέπει να έχουν φίλτρα που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς χρήσης. Χρήσιμο θα ήταν στην περίπτωση αυτή, να υπάρχει ένα ζευγάρι ένθετων οφθαλμικών φακών σε περίπτωση αστοχίας των φακών επαφής ή απώλειάς τους.

Κατανοώντας τις ανάγκες καθενός ξεχωριστά και προτείνοντας τις κατάλληλες λύσεις είναι δυνατόν να προσφέρουμε βελτιωμένη όραση σε συνδυασμό πάντα με την ασφάλεια και την υγεία των οφθαλμών μας ακόμα και στις χειμερινές μας αποδράσεις.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΡΑΣΗΣ: Πληθυσμιακά δεδομένα και ο ρόλος του οπτομέτρη

 


Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της Τύφλωσης) εορτάζεται τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO). Στόχος των δύο οργανώσεων είναι να στρέψουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης και τις επιπτώσεις του στον πάσχοντα πληθυσμό και στη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την Παγκόσμιo Οργανισμό Υγείας (WHO), ο αριθμός των «νομικά τυφλών», δηλαδή των world-sight-dayασθενών με μείωση στην οπτική οξύτητα μεγαλύτερη από 95%, υπολογίζεται σε 39 εκατομμύρια ενώ έξι φορές μεγαλύτερος (246 εκατομμύρια) είναι ο αριθμός των ανθρώπων με διαταραχές στην όραση βαριάς ή ήπιας μορφής οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως ασθενείς με χαμηλή όραση. Ο όρος «χαμηλή όραση» δεν περιγράφει μία συγκεκριμένη πάθηση και δεν ταυτίζεται με «τύφλωση»: το «χαμηλή» σημαίνει ότι η όραση αυτών των ασθενών είναι χαμηλότερη της φυσιολογικής (κατά ~ 70%) ενώ το «όραση» προσδιορίζει ότι οι ασθενείς με «χαμηλή

όραση» δεν είναι τυφλοί. H απώλεια της όρασης είναι συνήθως προοδευτική και πλήττει μια μεγάλη κατηγορία συνανθρώπων μας, όχι μόνο άτομα τρίτης ηλικίας, αλλά επίσης ανθρώπους σε παραγωγική ηλικία ακόμα και νεαρούς που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Πληθυσμιακά στατιστικά και δεδομένα

Συστηματική ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν σε διάστημα εικοσαετίας σε παγκόσμιο επίπεδο και παρουσιάστηκε πρόσφατα από την ομάδα εμπειρογνωμόνων στην «τύφλωση» (the Vision Loss Expert Group) κατέληξε στα εξής ευρήματα: Οι κύριες αιτίες «τύφλωσης» παγκοσμίως, από το 1990 έως το 2010 ήταν ο καταρράκτης (36%), τα διαθλαστικά σφάλματα (μη διορθωμένα με γυαλιά ή φακούς επαφής) (20.5%) και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (6%).

Με διαφορετική ιεραρχία εμφανίζονται οι κύριες αιτίες διαταραχών όρασης βαριάς ή ήπιας μορφής, που οδηγούν στη χαμηλή όραση, όπου τα διαθλαστικά σφάλματα αποτελούν την πρώτη αιτία (52%) (!!), ενώ ακολουθούν ο καταρράκτης (22%) και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (2.5%). Αν και οι αιτίες της τύφλωσης διαφέρουν σημαντικά ανά περιοχή, σε παγκόσμιο επίπεδο και σε κάθε γεωγραφική περιοχή, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά τύφλωσης ή διαταραχές όρασης βαριάς ή ήπιας μορφής.

Μέχρι πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συμπεριλάμβανε το «μή-διορθωμένο» διαθλαστικό σφάλμα στους αιτίες «τύφλωσης» και είναι εμφανές ότι τα μεγάλα ποσοστά εμφάνισής του, όπως και αυτά του καταρράκτη, οφείλονται στην έλλειψης πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας οφθαλμολογικής περίθαλψης σε πολλές περιοχές του πλανήτη (π.χ. Αφρική).

Στον δυτικο-Ευρωπαικό κόσμο τα αίτια παρουσιάζουν κάπως διαφορετική κατανομή. Πρόσφατη δημογραφική μελέτη στη Μ. Βρετανία έδειξε ότι οι κυριότερες παθήσεις για περιστατικά που έλαβαν βεβαίωση τυφλότητας μεταξύ 1 Απριλίου 2009 και 31 Μαρτίου 2010, αποτέλεσαν οι κληρονομούμενες παθήσεις του αμφιβληστροειδή (20.2%), όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και η νόσος του Stargardt, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (14.4%) και περιστατικά ατροφίας του οπτικού νεύρου (14.1%). Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας και το γλαύκωμα, μπορεί να συγκεντρώνουν μικρότερα ποσοστά, 7.3% και 8.6% αντίστοιχα, αλλά αποτελούν διαταραχές όρασης βαριάς ή ήπιας μορφής και συνήθως οδηγούν σε χαμηλή όραση και όχι «νομική τύφλωση».

Αν κι εκτιμάται ότι το 65% από τα 39 εκατομμύρια τυφλών και το 76% από τα 246 εκατομμύρια ανθρώπων με διαταραχές όρασης βαριάς ή ήπιας μορφής θα μπορούσαν να προληφθούν ή να θεραπευθούν σε πρώιμα στάδια εκδήλωσής τους, στις περισσότερες περιπτώσεις η χαμηλή όραση είναι σπάνια αναστρέψιμη, ενώ δεν επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση με τη χρήση συμβατικών μεθόδων διόρθωσης, όπως με γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής, ή με χειρουργική επέμβαση.
img_0577

Βοηθήματα αποκατάστασης χαμηλής όρασης και ο ρόλος του οπτομέτρη

Οι ανωτέρω παθήσεις συνήθως μειώνουν την ποιότητα της κεντρικής όρασης του ασθενή, δυσκολεύοντας βασικές ικανότητες όρασης, όπως η ανάγνωση και η αναγνώριση προσώπων, και σε ορισμένες περιπτώσεις και την περιφερική όραση, που είναι σημαντική στην ανίχνευση αντικειμένων και στον προσανατολισμό, ιδιαίτερα σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού.

O συνηθέστερος τρόπος για να διευκολυνθεί ο ασθενής με χαμηλή όραση είναι η μεγέθυνση η οποία επιτυγχάνεται με απλές καθημερινές λύσεις όπως ο εξοπλισμός του σπιτιού με αντικείμενα λειτουργικού μεγέθους (πχ. μεγάλα ρολόγια, τηλεοράσεις, καθρέπτες κτλ), είτε με διόρθωση του χρήστη με ισχυρούς συγκλίνοντες φακούς οράσεως ώστε να πλησιάζει πολύ κοντά το αντικείμενο ενδιαφέροντος. Η αποτελεσματικότερη λύση είναι η χρήση μεγεθυντών εικόνας ποικίλων μορφών ενώ ευρεία είναι η χρήση τηλεσκοπικών συστημάτων για μονόφθαλμη συνήθως χρήση, προσαρμοσμένα ή μη σε σκελετό οράσεως αλλά και ηλεκτρονικά συστήματα που σαρώνουν το κείμενο ενδιαφέροντος ενώ παράλληλα το προβάλλεουνμεγεθυμένο (έως και 50 φορές) σε συνδεδεμένη οθόνη στην τηλεόραση ή σε φορητή συσκευή.

img_0568Είναι γνωστό, επίσης, ότι λόγω της γήρανσης το φως που φτάνει στον αμφιβληστροειδή μειώνεται σημαντικά. Είναι αναμενόμενο, επομένως, να απαιτείται περισσότερο φως για την διεκπεραίωση ορισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων, κυρίως στα άτομα με χαμηλή όραση. Για την ενίσχυση του φωτός, διατίθονται σήμερα ειδικές συσκευές ελεγχόμενου φωτισμού με LED που προσαρμόζονται στη υπάρχουσα διόρθωση του χρήστη και διευκολύνουν κοντινές δραστηριότητες όπως βίδωμα, πλέξιμο ή ανάγνωση οδηγιών σε μικρά μπουκάλια ή φάρμακα. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις φωτοφοβίας, για τον περιορισμό του ενοχλητικού φωτός, εκτός από τη χρήση ειδικών απορροφητικών γυαλιών ηλίου σε εξωτερικούς χώρους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά απορροφητικά φίλτρα σε εσωτερικούς χώρους ώστε να ελαττώσουν το θάμβος από τη διάχυση του φωτός στον οφθαλμό.

Επίσης, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι τις περισσότερες φορές οι ασθενείς με σχετικά καλή όραση (~30% όραση) είναι πιο αναστατωμένοι και απογοητευμένοι από εκείνους με σοβαρή απώλεια όρασης (~10% όραση), οι οποίοι συνήθως έχουν παρατήσει κάθε δραστηριότητα που απαιτεί λειτουργική όραση. Για αυτό είναι απαραίτητο οι ασθενείς με χαμηλή όραση να ενημερώνονται για τα βοηθήματα από εξειδικευμένο προσωπικό και να εξοικειώνονται για τις ιδιαιτερότητές τους πριν απωλέσουν μεγάλο ποσοστό της όρασής τους, ώστε η χρήση τους να επιφέρει τη μέγιστη απόδοση. Τα βοηθήματα χαμηλής όρασης εκτός από εργαλεία ρουτίνας στην καθημερινότητα των ανθρώπων με μειωμένη όραση, αποτελούν μέρος της συνολικής διαδικασίας αποκατάστασης της εναπομείνουσας λειτουργικής όρασης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει βελτίωση από χειρουργική ή φαρμακευτική θεραπεία.

img_0560Ο ρόλος του οπτικού-οπτομέτρη είναι απαιτητικός και οπωσδήποτε δεν σταματάει στην πώληση μιας εξελιγμένης συσκευής. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που αγοράζουν βοηθήματα ¨υψηλού κόστους¨ χωρίς να καταφέρουν να τα χρησιμοποιήσουν ποτέ! Σε τοπικό επίπεδο, τόσο η συνεργασία οπτικών-οπτομετρών, οφθαλμιάτρων, κοινωνικών λειτουργών και άλλων επαγγελματιών που σχετίζονται με προβλήματα όρασης για την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής, όσο και η επικοινωνία με φορείς και συλλόγους που απαρτίζονται από άτομα με χαμηλή όραση (πχ. Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών, Σύνδεσμοι Τυφλών) είναι επιτακτική για την αφύπνιση των πασχόντων που έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της εναπομείνουσας όρασής τους. Κοινός στόχος όλων θα πρέπει να είναι η κινητοποίηση του ίδιου του ασθενούς με χαμηλή όραση, όσο και του περιβάλλοντός του, για την κατάκτηση της «σταθερότητας» της όρασής του και την κατάλληλη προετοιμασία του για πιθανή «ύφεση» αυτής.

Στα καταστήματα Optical House καθημερινά παραπέμπονται ασθενείς με μειωμένη όραση για την επιλογή του κατάλληλου βοηθήματος, την εκπαίδευση στη χρήση του και την υποστήριξη στη διαδικασία προσαρμογής στις νέες συνθήκες της καθημερινότητας του ασθενούς. Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε εδώ:

http://www.opticalhouse.gr/el/contact/contact.html

Πιστοί στο ραντεβού μας και στις προσφορές μας και φέτος μέχρι τέλος Οκτωβρίου προσφέρουμε:
– Έκπτωση 20% στους φακούς επαφής
– Δωρεάν έλεγχο όρασης
– Εκπτώσεις 30%-50% σε επιλεγμένα γυαλιά ηλίου
– Εκπτώσεις 30% σε γυαλιά οράσεως

Επωφεληθείτε!

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου χρειάζεται γυαλιά και πώς να το πείσω να τα φοράει;

Πόσο συχνά παρατηρείτε αν το παιδί σας δυσκολεύεται να δει την αγαπημένη του εκπομπή στην τηλεόραση, να διαβάσει ένα βιβλίο ή μια πινακίδα ή αν κουράζεται υπερβολικά γρήγορα στο διάβασμα του; Ο έντονος πονοκέφαλος αποτελεί την πιο συνηθισμένη ένδειξη διαθλαστικών σφαλμάτων ή προβλημάτων συνεργασίας των δύο οφθαλμών, αλλά προϋποθέτει το παιδί να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να το εκφράσει. Είναι όμως αυτή η ένδειξη η μόνη; Πρέπει να περιμένουμε να μεγαλώσει αρκετά το παιδί μας πριν επισκεφθούμε τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη μας; Κι αν τελικά το παιδί μας χρειαστεί να φορέσει γυαλιά, είναι τόσο δύσκολο να τα συνηθίσει, όσο ακούγεται;

photo4

Αν εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα όρασης όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός, αν έχουμε ιστορικό αμβλυωπίας ή στραβισμού στην οικογένειά μας, τότε επιβάλλεται ο οφθαλμολογικός έλεγχος του παιδιού μας από πολύ νωρίς. Είναι πια ευρέως αποδεκτό μεταξύ οφθαλμιάτρων και οπτομετρών ότι τα παιδιά είναι καλό να περνούν από πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο στο 2ο εξάμηνο της ζωής τους. Η εξέταση επαναλαμβάνεται μεταξύ 2-5 χρονών και απαραίτητα κάθε χρόνο μετά την ένταξή τους στη σχολική δραστηριότητα.

Τα βρέφη αλλά και τα νήπια, συνήθως εμφανίζουν υψηλή υπερμετρωπία και κατά συνέπεια δυσκολεύονται όχι τόσο στη μακρινή αλλά στην κοντινή εργασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και περιπτώσεις εμφάνισης μυωπίας στις ηλικίες αυτές. Αν λοιπόν, παρατηρείτε το παιδί σας και αντιλαμβάνεστε ότι δεν μειδιά όταν του διαβάζετε ένα βιβλίο αγκαλιά, δεν δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τηλεόραση και να αναγνωρίσει τον αγαπημένο του ήρωα, τότε μην επαναπαύεστε. Ακόμα και τότε η προληπτική επίσκεψη για οφθαλμολογικό έλεγχο επιβάλλεται.

Κάποια «σημάδια» που καλό θα ήταν να μας κινητοποιήσουν στις νηπιακές και προσχολικές ηλικίες αποτελούν η κοντινή παρατήρηση αντικειμένων (παρακολούθηση τηλεόρασης από πολύ κοντινή απόσταση), ο συνεχής κνησμός των ματιών τους ή και κάποια σημάδια στραβισμού (κάποιες φορές το ένα ματάκι του παιδιού κοιτάει σε διαφορετική κατεύθυνση από το άλλο). Τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν διάγνωση, ειδικά σε τόσο μικρές ηλικίες και δεν πρέπει να υποκαθιστούν τον ενδελεχή οφθαλμολογικό έλεγχο.

Πέρα από τα γνωστά διαθλαστικά σφάλματα, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην αμβλυωπία και το στραβισμό. Η αμβλυωπία (πιο γνωστή και ως «τεμπέλικο μάτι») οδηγεί σε μείωση των συνάψεων μεταξύ οφθαλμών και εγκεφάλου (ο εγκέφαλος λαμβάνει ασθενή ερεθίσματα από το «τεμπέλικο μάτι» και λόγω αυτού σταδιακά αγνοεί εντελώς την οπτική πληροφορία από αυτό το ματάκι) και αποτελεί το σημαντικότερο λόγο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της (κλείσιμο «καλού» οφθαλμού, γυαλάκια). Η αμβλυωπία πρέπει να αντιμετωπιστεί έως την ηλικία των 10-12 χρόνων, διαφορετικά ποτέ δεν θα αποκατασταθεί η σωστή επικοινωνία οφθαλμού-εγκεφάλου. Υπολογίζεται ότι έως 4% των παιδιών κάτω των 6 ετών έχει διαγνωστεί με αμβλυωπία. Ο στραβισμός εκδηλώνεται ως απόκλιση των δύο οφθαλμών από τη γραμμή όρασης και οφείλεται σε προβλήματα των μυών του οφθαλμού. Ασθενείς με στραβισμό αναφέρουν διπλωπία (ο εγκέφαλος λαμβάνει δύο διαφορετικά είδωλα) ή ελάττωση της ποιότητας της όρασης και δυσκολία σε κοντινές εργασίες  που απαιτούν στερεοσκοπική (και διόφθαλμη) όραση, λόγω του οφθαλμού που αποκλίνει.

Αν το νήπιο σας διαγνωστεί με προβλήματα στην όρασή του, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Οι περισσότεροι γονείς τρέμουν στην ιδέα των γυαλιών οράσεως σε τόσο μικρή ηλικία, φοβούμενοι ότι ποτέ δε θα τα συνηθίσουν ή ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο χλευασμού αργότερα στο σχολείο. Οι περισσότεροι γονείς αναφέρουν: «Τα φοράει μόνο 5 δευτερόλεπτα και μετά τα βγάζει», «Δεν θέλει καν να τα βγάλουμε από τη θήκη τους», «Μόλις τα ακουμπήσει τα πετάει μακριά».

children3Η γνωριμία των νηπίων με τα γυαλιά οράσεώς τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, χρειάζεται αρκετή υπομονή και δουλειά από τους γονείς για να πείσουν τα μικρά τους να φορέσουν αυτά τα ξένα πράγματα. Ωστόσο, σε αυτή την ηλικία τίποτε δεν είναι εύκολο να μάθουν. Η χρήση των γυαλιών οράσεως από νήπια πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και η χρήση της οδοντόβουρτσας ή ο τρόπος που καθόμαστε στο τραπέζι και τρώμε. Τα νήπια μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού και κυρίως μέσω της μίμησης των γονιών τους. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί δεν μπορούν να τρώνε τρέχοντας γύρω γύρω ή γιατί πρέπει να φοράνε γυαλιά αλλά θα το κάνουν αν δουν τους γονείς τους να το κάνουν. Όσο πιο νωρίς γίνει αυτή η διαδικασία μάθησης, τόσο ευκολότερα μαθαίνουν.

children1Ένας καλός τρόπος είναι η σταδιακή χρήση γυαλιών ηλίου και από τους γονείς και από τα παιδιά. Έτσι κι αλλιώς η προστασία των ματιών μας από τον ήλιο είναι επιβεβλημένη.
Στη συνέχεια μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να φορέσουν τα γυαλιά οράσεώς τους λέγοντας τους ότι φορώντας τα μοιάζουν με τον μπαμπά και τη μαμά. Βιβλία με θέμα τη χρήση των γυαλιών, συχνή συναναστροφή με φίλους που τα παιδάκια τους φοράνε γυαλιά, αγορά προϊόντων με ήρωες που φοράνε γυαλιά ή επιλογή ενός σκελετού οράσεως που θα προσελκύσει και θα ενθουσιάσει αποτελούν μικρά «κόλπα» που θα δελεάσουν και θα πείσουν τους μικρούς μας διοπτροφόρους.

Όταν τα παιδιά πειστούν και φορέσουν τα γυαλιά τους, θα αντιληφθούν σταδιακά ότι η όρασή τους «χαλάει» χωρίς αυτά και θα τα αναζητήσουν από μόνα τους. Φυσικά, μαζί με την εκμάθηση χρήσης των γυαλιών πρέπει να τα μάθουμε να τα προσέχουν ώστε να μη σπάσουν, να τα καθαρίζουν σωστά με τα ενδεδειγμένα προϊόντα καθαρισμού και να τα φυλάνε στην ειδική θήκη. Όλα αυτά αποτελούν σωστές οδηγίες που τα παιδιά θα κρατήσουν και στην ενήλικη ζωής τους εξασφαλίζοντας ποιότητα στην όρασή τους και αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής των γυαλιών τους.

children2Ο ρόλος του σχολείου στη χρήση των γυαλιών οράσεως πρέπει να είναι επικουρικός. Πολύ συχνά παιδιά που είναι εξοικειωμένα στη χρήση των γυαλιών τους, μεταβαίνοντας στο Δημοτικό αρνούνται να τα φορέσουν φοβούμενα την αντιμετώπιση των συμμαθητών τους. Εκεί η συνεργασία του εκπαιδευτικού είναι σημαντικότατη. Πρέπει αθόρυβα και διακριτικά να «δημιουργήσει» θέμα συζήτησης στην τάξη και να εκμαιεύσει τον προβληματισμό τόσο του παιδιού που φοράει τα γυαλιά όσο και εκείνου που το χλευάζει. Ο εκπαιδευτικός οφείλει να ενθαρρύνει τη χρήση γυαλιών και να βάλει στο περιθώριο συμπεριφορές αντίθετες σε αυτήν.

Οι γονείς από τη μεριά τους μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους αγοράζοντας νέο σκελετό, που θα ικανοποιεί το νέα του «γούστα» και να επικεντρωθούν και στην αισθητική πλευρά των οφθαλμικών φακών. Για παράδειγμα, υψηλότερου επιπέδου λεπτύνσεις σε παιδιά με υψηλούς βαθμούς διόρθωσης, σε πολλές περιπτώσεις βοηθάνε στην ευκολότερη χρήση των γυαλιών. Στις περιπτώσεις αυτές η χρήση των φακών επαφής θα διευκόλυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση και θα γέμιζε αυτοπεποίθηση το παιδί τους, χωρίς να του στερούν την ποιότητα της όρασης που πρέπει να έχει. Φυσικά, η εφαρμογή και η εκμάθηση των φακών επαφής πρέπει πάντα να γίνεται από εξειδικευμένο οπτικό-οπτομέτρη.

Μικρά μυστικά, μικρές αλλά ουσιώδεις λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν τους γονείς να αντιληφθούν έγκαιρα  και να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά πιθανά προβλήματα στην όραση των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνοι χρήστες των νέων τους γυαλιών.

www.fb.com/OpticalhouseGR

%ce%bf%ce%b7-offer

Προληπτική εξέταση της όρασης των μαθητών

Η ποιότητα της όρασης αποτελεί το κλειδί τόσο για τη σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού όσο και για την ομαλή ένταξή του στη μαθησιακή διαδικασία. Η ανάπτυξη των λειτουργιών αντίληψης παρουσιάζει πολύ μεγάλη “πλαστικότητα” στην πρώιμη παιδική ηλικία και για αυτό οποιαδήποτε διαταραχή της παιδικής όρασης είναι συνετό να διαγνωστεί έγκαιρα ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Τώρα, που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, μαζί με την αγορά των νέων σχολικών ειδών, είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα σε αυτές τις ηλικίες, να πραγματοποιείται έλεγχος της όρασης των παιδιών.

photo1

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι το περιβάλλον και κυρίως οι αυξημένες απαιτήσεις κοντινής εργασίας (σχολικά και πρόσθετα φροντιστιριακά μαθήματα, tablet και κινητά) σε συνδυασμό με την αποχή από δραστηριότητες (π.χ. αθλητικές) σε ανοιχτό χώρο, παίζουν σημαντικό ρόλο στα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της μυωπίας. Στην Ελλάδα σήμερα περίπου το 30% των μαθητών δημοτικού και το 40-50% των μαθητών γυμνασίου εμφανίζουν μυωπία (στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης), ποσοστά που δείχνουν ότι η εμφάνιση και ο βαθμός εξέλιξής της καθορίζεται στις σχολικές ηλικίες μεταξύ 6 και 12 ετών!

Για πολλά χρόνια, η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι η μυωπία ήταν σε μεγάλο βαθμό “θέμα” των γονιδίων. Σήμερα, μετά από πολυετή έρευνα και ανάλυση δημογραφικών στοιχείων που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, γνωρίζουμε ότι η αλματώδης αύξηση των ποσοστών της μυωπίας είναι αδύνατο να εξηγηθεί από τις γενετικές αλλαγές που συμβαίνουν με αργούς ρυθμούς για να εξηγήσουν τη ραγδαία αυτή αλλαγή.

photo2Εδώ και αρκετά χρόνια οι ερευνητές έχουν καταγράψει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των χρόνων εκπαίδευσης και της μυωπίας, δηλαδή παιδιά που διαβάζουν περισσότερο και για περισσότερα χρόνια παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, που σε συνδυασμό με την ανατομία του οφθαλμού και πιο συγκεκριμένα την κατανομή του διαθλαστικού σφάλματος στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδή (περιφερικό οπτικό πεδίο), μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του αξονικού μήκους του οφθαλμού και σε μεγαλύτερη εξέλιξη της μυωπίας.

Πέρα από τις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν παιδιά με μη διαγνωσμένα διαθλαστικά σφάλματα, σημαντικές είναι και μειωμένες επιδόσεις τους στις αθλητικές δραστηριότητες, που τόσο σημαντικές είναι για εκείνα. Αντιμετωπίζουν προβλήματα εκτίμησης του βάθους και της κίνησης καθώς επίσης και δυσκολίες στο συντονισμό οφθαλμών – άνω άκρων. Σημαντικότατη είναι και η καθυστέρηση στην ανίχνευση αντικειμένων λόγω μειωμένης όρασης, γεγονός που σε αρκετά αθλήματα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος.

Όπως προτείνουν οι περισσότεροι οφθαλμίατροι, η προτεινόμενη ηλικία για την πρώτη πλήρη οφθαλμολογική εξέταση του παιδιού μας είναι τα 3 έτη. Σε αυτή την ηλικία επιτυγχάνεται η καλή συνεργασία παιδιού –οφθαλμιάτρου ή οπτομέτρη αλλά ταυτόχρονα είναι και πιο αξιόπιστη η διάγνωση του στραβισμού και της αμβλυωπίας («τεμπέλικο» μάτι). Όπως επίσης τονίζεται και από τον Kovin Naidoo, Διευθύνων Σύμβουλο του Brien Holden Vision Institute, “είναι επίσης αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα λαμβάνουν μια τακτική εξέταση όρασης, κατά προτίμηση κάθε χρόνο, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικές στρατηγικές εάν είναι σε κίνδυνο. Αυτές οι στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και μείωση του χρόνου που δαπανάται για κοντινές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών συσκευών που απαιτούν σταθερή εστίαση από κοντά, αλλά και νέες τεχνικές αντιμετώπισης, όπως η χρήση ορθοκερατολογικών φακών επαφής.

Στηρίζοντας τον ενημερωτικό αγώνα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού (Ε.Ε.Π.Ο.Σ.) για την αξία της προληπτικής οφθαλμολογικής εξέτασης στα παιδιά, σας παραθέτουμε 10 λόγους που καθιστούν απαραίτητη την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση στα παιδιά:

 1. Επειδή η καλή όραση είναι απαραίτητη για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, την ομαλή σχολική και κοινωνική του ζωή.
 2. Επειδή σήμερα τα παιδιά ζουν μια οπτικά απαιτητική ζωή, με πρόωρη έκθεση σε έντονες οπτικές δραστηριότητες (μαθησιακή διαδικασία, ηλεκτρονικές συσκευές).
 3. Επειδή οι οφθαλμολογικές παθήσεις αυξάνονται. 5 – 7 παιδάκια στα 100 έχουν σημαντικό πρόβλημα όρασης και οι γονείς δεν το γνωρίζουν. Υπολογίζεται ότι το 2050 ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα πάσχει από μυωπία.

photo3

4. Επειδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί δυνατή όραση, ικανή να αντεπεξέλθει στις οπτικές προκλήσεις της εποχής. Κι αυτή χτίζεται από την παιδική ηλικία.

5. Επειδή η όραση κατά τη γέννηση είναι ατελής, σταδιακά ολοκληρώνεται στην ηλικία των 8 ετών και πρέπει να παρακολουθείται η φυσιολογική της εξέλιξη.

6. Επειδή οι οφθαλμικές παθήσεις στα χρόνια της ανάπτυξης ενός παιδιού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή και μόνιμη βλάβη στην όραση.

photo4

 1. Επειδή το 80% των παθήσεων που οδηγούν σε μόνιμη βλάβη της όρασης, θα μπορούσαν να θεραπευθούν εάν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα.
 2. Επειδή υπάρχουν παθήσεις των ματιών που φαίνονται, αλλά και άλλες που εντοπίζονται τυχαία με την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση.
 3. Επειδή τα παιδιά με σοβαρό πρόβλημα όρασης αντιμετωπίζουν δυσκολίες και σαν ενήλικες στη προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
 4. Οι συχνότερες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη της όρασης, αλλά μπορούν να προληφθούν με έγκαιρη διάγνωση, είναι: ο στραβισμός, η αμβλυωπία και οι μη διορθωμένες διαθλαστικές ανωμαλίες.

photo5

Η λύση είναι μία: ΠΡΟΛΗΨΗ!!!

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού (Ε.Ε.Π.Ο.Σ.) συντονισμένη με τις οδηγίες της διεθνούς οφθαλμολογικής κοινότητας συστήphoto6νει:

– Προληπτικό έλεγχο των ματιών κάθε νεογέννητου
– Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο μέσα στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής
– Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 3 – 4 ετών
– Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 5 – 6 ετών
– Στα σχολικά χρόνια κάθε 2 χρόνια

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με την όραση του παιδιού σας απευθυνθείτε στα καταστήματα Οptical House σε Ηράκλειο και Ρόδο, απευθυνθείτε στους ειδικούς και επωφεληθείτε από την προσφορά μας!

fb.com/OpticalHouseGR

%ce%bf%ce%b7-offer

Καλοκαίρι και φακοί επαφής: στο Οptical House βρήκαμε τη λύση

Ανακαλύψαμε τους ιδανικούς φακούς επαφής για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις, τα ταξίδια, τις αθλητικές δραστηριότητες, τις απαιτητικές μέρες στο γραφείο, για την κάθε σας μέρα.

Το κατάστημα οπτικών Optical House, διαθέτει κατά αποκλειστικότητα τους καινοτόμους ημερήσιους φακούς επαφής Miru 1 Day Flat Pack στην Κρήτη και στη Ρόδο.

Οι επαναστατικοί φακοί ημερήσιας χρήσης σας επιτρέπουν να κάνετε άνετα τις δραστηριότητες σας χωρίς να ταλαιπωρήστε. Το υδρόφιλο πολυμερές από το οποίο έχει κατασκευαστεί ο φακός έχει εξαιρετική αντοχή στην αφυδάτωση (57% περιεκτικότητα σε νερό). Έτσι οι φακοί σας δεν ξηραίνονται, δεν θα σας κόβουν και δεν θα σας φέρουν ποτέ σε δύσκολη θέση.

Το υλικό hioxifilcon A χαρίζει στους φακούς εντυπωσιακή αισθητικότητα και όραση.

Η πρότυπη κατεργασία κατασκευής Centraform™ απο τη Menicon, επιτρέπει την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας φακών επαφής με μέγιστη ακρίβεια και αναπαραγωγιμότητα. Ο ασφαιρικός σχεδιασμός των Miru 1 Day Flat Pack, περιορίζει τις σφαιρικές εκτροπές ακόμα και σε υψηλές διοπτρίες, προσφέροντας εξαιρετική οπτική ποιότητα. Το λείο προφίλ των άκρων του φακού ενισχύει την άνεση του χρήστη καθώς περιορίζει την τριβή μεταξύ των βλεφάρων και των άκρων του φακού κατά τους βλεφαρισμούς.

 

Η έξυπνη συσκευασία

Η συσκευασία των ημερήσιων φακών επαφής Miru 1 Day Flat Pack, θα κάνει τη ζωή σας εύκολη. Η καινοτόμος επίπεδη σχεδίαση της σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε πάντα μαζί σας τους φακούς επαφής, ακόμη και μέσα στο πορτοφόλι σας.

Οι Miru 1 Day Flat Pack συσκευάζονται ανα 3 τεμάχια σε ειδικές επίπεδες θήκες-πλατφόρμες που έχουν συνολικό μέγεθος μιας πιστωτική κάρτας! Η εύκολη αποθήκευσή τους στην τσάντα, καθιστά τους Miru 1 Day Flat Pack τους ιδανικούς φακούς επαφής για μεταφορά, ταξίδια, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις. Διατίθενται σε πακέτο των 30 τεμαχίων και μόνο στα καταστήματα Optical House, σε Ηράκλειο και Ρόδο (επίσημος αντιπρόσωπος της Menicon στην Ελλάδα).

 

Κερδίστε τους φακούς σας για ένα ολόκληρο μήνα!

Επωφεληθείτε τώρα από την Μiru 1 Day Summer Campaign ! Buy 3 Get 1 Free και αγοράστε 4 κουτιά στην τιμή των 3!

Επιπλέον από 01- 31 Αυγούστου 2016, μπείτε στη σελίδα OpticalHouseGR στο Facebook, κάντε like στη σελίδα & share της σχετικής ανάρτησης με την εικόνα της καμπάνιας Buy 3 get 1 free και λάβετε μέρος στο διαγωνισμό για δωρεάν συσκευασίες Miru 1 day!

Σε κλήρωση που θα γίνει στις 10/9/2016 θα δοθούν 2 κουτιά Μiru 1 day (30τμχ το καθένα) σε 5 τυχερούς καθώς και δωρεάν έλεγχος όρασης για φακούς επαφής από εξειδικευμένο οπτικό-οπτομέτρη, εντελώς δωρεάν.

 

Τα καταστήματα Optical House θα τα βρείτε 

στο Ηράκλειο οδός 1821 αρ. 76 , τηλέφωνο επικοινωνίας 2810 344162

στη Ρόδο, Σ. Βενιζέλου αρ.9 , τηλέφωνο 22410 39087

fb.com/OpticalHouseGR

Φακοί επαφής στις Απόκριες

Οι φακοί επαφής έχουν κερδίσει επάξια μια σημαντική θέση στο χώρο των οπτικών. Δεν είναι τυχαία η εκτεταμμένη έρευνα που γίνεται τα τελευταία χρόνια από τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Τεράστια ποσά ξοδεύονται κάθε χρόνο, προκειμένου να διευρευνηθούν οι φυσικές και χημικές ιδιότητες νέων υλικών, ώστε να επιτευχθεί η ασφαλέστερη χρήση τους, να παρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση κατά την εφαρμογή, να καλύφθούν οι ανάγκες για ευκρινή όραση ακόμα μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού.

Με τόση έρευνα γύρω από τους φακούς επαφής δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο και το κομμάτι των κοσμητικών ή έγχρωμων φακών επαφής. Την τελευταία δεκαετία η χρήση των έγχρωμων φακών επαφής (ΦΕ) παρουσίασε αυξανόμενη τάση, ιδιαίτερα στη νεότερη γενιά. Οι κατασκευαστές, με συνεχή διαφήμιση και προώθηση κυρίως στα μέσα μαζικής δικτύωσης, προσέλκυσαν τους νέους στην αγορά των «δια-κοσμητικών» ΦΕ. Καλλιτέχνες, που θαυμάζουν και ακολουθούν πιστά οι νέοι, γίνονται από τις εταιρείες το μέσο προώθησης των προϊόντων τους, δημιουργώντας συνεχώς περισσότερες απαιτήσεις για εντυπωσιακά σχέδια, έντονους χρωματισμούς, ακόμα και λογότυπα ή φράσεις. Ευρύτατη είναι η χρήση τους και κατά τη διάρκεια των Απόκρεων, καθώς συχνά οι φακοί είναι το απαραίτητο και κάποιες φορές το μόνο «αξεσουάρ» για μια πρωτοποριακή, ιδιαίτερη ή πολλές φορές και σοκαριστική αποκριάτικη μεταμφίεση.

Ωστόσο, αυτό που ξεχνούν οι χρήστες κοσμητικών ΦΕ είναι ότι και αυτοί, παρόλο που δεν έχουν διόρθωση, ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των μαλακών ΦΕ, που χρησιμοποιούνται στη διόρθωση της μυωπίας, του αστιγματισμού κλπ. Αποτελούν δηλαδή και αυτοί ιατροτεχνολογικό προϊόν και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και από τα καταστήματα πώλησής τους αλλά και από τους χρήστες.

Η αγορά των ΦΕ από οποιονδήποτε άλλον προμηθευτή, πέραν των επαγγελματιών-εφαρμοστών, αποτελεί σαφή κίνδυνο προς όλους και κυρίως προς τους νεότερους χρήστες. Η εύκολη απόκτησή τους από κάθε είδους πωλητές (π.χ. internet, φαρμακεία, καταστήματα super-market και καλλυντικών), οι οποίοι δεν παρέχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και γνώσεις για τη σωστή εφαρμογή, έχει οδηγήσει σε αυξημένα κρούσματα οφθαλμικών επιπλοκών. Οι καταρτισμένοι οπτικοί και οπτομέτρες είναι υπεύθυνοι για την πλήρη ενημέρωση, τη σωστή επιλογή υλικών, την εξατομικευμένη εφαρμογή και τη σωστή καθοδήγηση, όσον αφορά το χειρισμό των φακών. Επίσης, είναι σε θέση να γνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες καταστάσεις που ενδεχομένως εμφανιστούν.

otic291

Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η ακανθαμοιβάδα, η ψευδομονάδα και ο σταφυλόκοκκος εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα που κάνουν περιστασιακή χρήση ΦΕ και προμηθεύονται φακούς και υγρά καθαρισμού από το internet. Επιλέον αναφέρουν συχνά περιστατικά με συμπτώματα υποξίας κερατοειδούς, τραυματισμούς, μειωμένη ροή δακρύων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο πόνο, φωτοφοβία, σοβαρή μικροβιακή κερατίτιδα και μειωμένη όραση. Όλα τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα με την κακή χρήση των ΦΕ από υλικά αμφιβόλου ποιότητας, καθώς οι χρήστες δε δίνουν έμφαση σε βασικούς κανόνες υγιεινής. Παρόλο που οι κίνδυνοι μολύνσεων από κακή χρήση είναι ίδιοι τόσο για τους έγχρωμους όσο και για τους διάφανους ΦΕ που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων, τα άτομα που αγοράζουν ΦΕ από μή πιστοποιημένους προμηθευτές, στερούνται σωστής πληροφόρησης και εκπαίδευσης για ασφαλή χρήση. Επίσης, τείνουν να επισκέπτονται σπανιότερα τον εφαρμοστή τους και δυστυχώς αφότου έχουν ήδη εμφανίσει δυσάρεστα συμπτώματα και ενοχλήσεις. Η αναζήτηση συμβουλών-οδηγιών χρήσης και συντήρησης από το  διαδίκτυο ή από φίλους και γνωστούς, που ήδη φορούν ΦΕ, τις περισσότερες φορές οδηγεί σε ημιμάθεια και σε λανθασμένους χειρισμούς, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών.

Καθώς οι έγχρωμοι ΦΕ αποτελούν ένα προϊόν που έρχεται σε άμεση επαφή με τα μάτια, δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται απερίσκεπτα ως ένα ακίνδυνο “αξεσουάρ”. Ακόμα και η προσωρινή–περιστασιακή τους χρήση απαιτεί τον απαραίτητο έλεγχο και τη σωστή επιλογή του κατάλληλου προϊόντος από εξειδικευμένους εφαρμοστές ΠΡΙΝ από την αγορά τους, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η  άριστη οφθαλμική υγεία.

optic192

Επομένως, διασφαλίζουμε την υγεία των ματιών μας, ακολουθώντας απλούς, αλλά βασικούς κανόνες υγιεινής:

1. Αγοράζουμε τους φακούς επαφής, κοσμητικούς ή διαθλαστικούς, ΜΟΝΟ από οπτικά καταστήματα που έχουν άδεια εφαρμογής φακών επαφής.

2. Επιλέγουμε τους φακούς ΠΑΝΤΑ κατόπιν συνεννόησης με τον οπτικό-οπτομέτρη μας.

3. Διατηρούμε τους φακούς μας στην ειδική θήκη τους, ξεπλένοντάς την μετά από τη χρήση ΜΟΝΟ με το ειδικό υγρό καθαρισμού των ΦΕ και ΠΟΤΕ σε νερό ή φυσιολογικό ορό. Την αντικαθιστούμε συχνά.

4. Ακολουθούμε τις συστάσεις σχετικά με τη χρήση και τον καθαρισμό των φακών: Ξεπλένουμε και τρίβουμε τους φακούς μας πριν και μετά τη χρήση του ΜΟΝΟ με το ειδικό υγρό καθαρισμού. Δεν το χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ μετά την ημερομηνία λήξης του. Ειδικά τώρα τις Απόκριες προσέχουμε να μην έρχονται σε άμεση επαφή προϊόντα μακιγιάζ με τους φακούς μας. Μετά τη χρήση τους καθαρίζουμε πολύ καλά, ώστε να απομακρύνονται ίχνη μακιγιάζ.

5. Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν και μετά τη χρήση των ΦΕ και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.

6. ΠΟΤΕ δε χρησιμοποιούμε νερό βρύσης, για να ξεπλύνουμε ή να αποθηκεύσουμε τους ΦΕ μας.

7. ΠΟΤΕ δεν κοιμόμαστε με τους ΦΕ, εκτός αν έχουμε διαφορετική ενημέρωση από τον εξειδικευμένο εφαρμοστή μας.

8. ΠΟΤΕ δεν ανταλλάσουμε φακούς με άλλους χρήστες.